Skip to contentSkip to left sidebar Skip to footer

Υγεία & Κοινωνική Μέριμνα

ΥΓΕΙΑ

 

1)      Γενικοί Κανόνες

Είναι γνωστό και ερευνητικά αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες και αυτό, γιατί δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη. Το επιχείρημα αυτό ίσως να αποτελέσει κίνητρο, ώστε να  υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής στην καθημερινότητά σας και να εντάξετε ένα τσεκάπ στην ετήσιο προγραμματισμό σας.

Όπως όλοι οι ενήλικοι έτσι και  εσείς θα πρέπει να κάνετε μία φορά το χρόνο τις βασικές εξετάσεις που συνθέτουν ένα τσεκάπ. Βέβαια, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία σας αυτές οι εξετάσεις διαφοροποιούνται όπως μπορεί και να αλλάζουν αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες ή κληρονομικό ιστορικό για κάποιες νόσους (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνου του μαστού, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.). Οι νεότεροι σκόπιμο είναι να κάνετε ένα πλήρες τσεκάπ γύρω  στα 20 χρόνια σας και αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχουν ενδείξεις που δεν σας οδηγήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις ή δεν σας ταλαιπωρήσουν ανησυχητικά συμπτώματα στο μεταξύ, να ξαναμπείτε στη διαδικασία ξανά στην ηλικία των 30.

 

2)      Οδηγίες

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΣΕΚΑΠ: Σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Στους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τα ταμεία και διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ: Εξαρτάται από το πού θα γίνει. Στα δημόσια νοσοκομεία  μπορεί η διαδικασία να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αφού θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού . Ανάλογη είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί αν επιλέξετε τη λύση των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τα ταμεία. Στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και νοσοκομεία η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ λιγότερο, να μη χρειαστεί να αφιερώσετε δηλαδή περισσότερο από ένα πρωινό.

ΠΟΣΟΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ: Το τσεκάπ μπορεί να καλυφθεί από το ασφαλιστικό σας ταμείο αν ο γιατρός έχει συνταγογραφήσει τις εξετάσεις. Αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια, συχνά το τσεκάπ προβλέπεται στο ασφαλιστήριο σας. Ανάλογα με το τι ακριβώς περιλαμβάνει ένα πακέτο τσεκάπ στα ιδιωτικά κέντρα και αν είστε άνδρας ή γυναίκα μπορεί να κοστίσει από 200 € περίπου μέχρι 400 € (το πιο ολοκληρωμένο).

 

3)      Φρόντισε τον εαυτό σου……

α) ανα ηλικία και φύλο

Στα 20

– Κάντε ορισμένες εξετάσεις,που θα λειτουργήσουν ως «οδηγός» για την κατάσταση της υγείας σας για τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι εξετάσεις είναι: Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (αν δεν έχετε κάνει στην εφηβεία σας),η ακτινογραφία θώρακα και οι εξετάσεις αίματος και ούρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Αν είστε γυναίκα:

–          Συμπεριλάβετε στις αιματολογικές εξετάσεις σας τις: TSH, T3 και Τ4, ώστε να γνωρίζετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.Αν οι τιμές είναι φυσιολογικές,δεν χρειάζεται να επαναλάβετε τις εξετάσεις αυτές ξανά πριν τα 30 σας.

–          Κάνετε τεστ Παπανικολάου και γυναικολογική εξέταση μια φορά το χρόνο. Στα 30

–          Παρακολουθείτε τακτικά την κατάσταση της υγεία σας, κάνοντας εξετάσεις αίματος και ούρων κάθε χρόνο, μετρώντας την αρτηριακή σας πίεση και κάνοντας καρδιολογικές εξετάσεις (ειδικά αν είστε άνδρας ή έχετε παράγοντες κινδύνου).

–          Κάντε έναν υπέρηχο άνω κοιλίας, ώστε να διερευνήσετε την κατάσταση του παγκρέατος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης σας.

Αν είστε γυναίκα:

–          Συμπεριλάβετε στο τσεκάπ σας-από τα 35 σας και μετά- μία μαστογραφία και ένα υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών.Επανεξετάστε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.Μην ξεχνάτε το τεστ Παπ και τη γυναικολογική εξέταση.

Στα 40

–          Μην αμελείτε να κάνετε κάθε χρόνο εξετάσεις αίματος, ούρων και να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση.

–          Εντάξτε συστηματικά τις καρδιολογικές εξετάσεις (ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματά τους) στο τσεκάπ σας.

Αν είστε γυναίκα:

Θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, ενώ αν έχετε ιστορικό          του μαστού σε πρώτου βαθμού συγγενείς, συχνότερα. Μην ξεχνάτε το τεστ Παπ και τη γυναικολογική εξέταση.

Στα 50

–          Κάντε προληπτικά μία κολονοσκόπηση, είτε έχετε ενδείξεις ή κληρονομικό ιστορικό είτε όχι.

–          Μετράτε την πίεση σας.

–          Μην ξεχνάτε τις αιματολογικές εξετάσεις, καθώς και εκείνες για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Αν είστε άνδρας:

–          Εντάξτε στο πρόγραμμα σας το PSA και την ουρολογική εξέταση, για να ελέγχετε τον προστάτη σας.

Αν είστε γυναίκα:

–     Αφού μπείτε στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία και υπερηχογράφημα μ΄τρας-ωοθηκών κάθε χρόνο.

 

β) check up Για παιδιά

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιάτρου στο νεογέννητο περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα λεπτομερή εξέταση για τις πρώτες οδηγίες στους γονείς για τη φροντίδα του μωρού.Το πρόγραμμα των προληπτικών επισκέψεων έως την ηλικία των δύο ετών συνδιάζεται συνήθως με τους απαραίτητους εμβολιασμούς. Οι προληπτικές επισκέψεις στον παιδίατρο πρέπει να επαναλαμβάνονται σε ηλικία 3 και 4 ετών, και στη συνέχεια κάθε χρόνο, μέχρι  το τέλος της εφηβείας.

 

Εξετάσεις αίματος

Στην ηλικία του 1 έτους και συνέχεια των  4-5 ετών τα παιδιά χρειάζεται να κάνουν γενική αίματος (κυρίως για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σιδηροπενίας) και γενική ούρων, και στη συνέχεια οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια  της εφηβείας (11-18 ετών). Σε παιδιά με σχετικές ενδείξεις (αυξημένο σωματικό βάρος, βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό κλπ.) συστήνονται και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις (τιμές λιπιδίων,σάκχαρο νηστείας κλπ.) σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

 

Για τα μάτια τους

-Μεταξύ 3 και 3 ετών: Όλα τα παιδιά είναι σκόπιμο να κάνουν τέστ στον οφθαλμίατρο (κυρίως για να προληφθεί η αμβλυωπία, το λεγόμενο τεμπέλικο μάτι). Αν όμως ο γονιός  ή ο  παιδιάτρος παρατηρήσει νωρίτερα κάποιο πρόβλημα (π.χ. στραβισμό) τότε φυσικά θα πρέπει το παιδί να πάει  στον οφθαλμίατρο.

-Στην Α δημοτικού και στη συνέχεια στη Δ’ ή στην Ε’ δημοτικού:  Αν το παιδί δεν έχει ήδη επισκεφθεί  στον οφθαλμίατρο, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει οφθαλμολογικός έλεγχος πρίν πάει για πρώτη φορά στο σχολείο, προκειμένου να

αποκλειστεί  το ενδεχόμενο να υποφέρει από κάποια διαθλαστική ανωμαλία (π.χ. μυωπία). Επανέλεγχος πρέπει να γίνει καθώς μπαίνει στην εφηβεία, γιατί αυτή είναι και η περίοδος που εμφανίζεται συχνά η μυωπία.

 

Για την καρδιά τους

– Στην ηλικία των  7 με 8 χρόνων: Όσα παιδιά σύμφωνα με τη διάγνωση του παιδιάτρου είχαν κάποιο φύσημα θα πρέπει να κάνουν έναν υπέρηχο καρδιάς και τα υπόλοιπα ένα απλο καρδιογράφημα..

– Στην ηλικία των 12 ετών: Την περίοδο που αρχίζει η έντονη αθλητική δραστηριότητα  1 όλα τα παιδιά να κάνουν έναν υπέρηχο για τον αποκλεισμό της ύπαρξης εκ γενετής προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

 

Για την στοματική τους υγεία

– Στην ηλικία των  2,5-3  ετών, τα παιδιά  χρειάζεται να πάνε για πρώτη φορά στον παιδοδοντίατρο κα στη συνέχεια  θα πρέπει να επαναλμβάνουν την επίσκεψη αυτή  κάθε έξι μήνες  για όλη τους τη ζωή.

-Από τα 6-7 τους χρόνια  τα παιδιά  θα πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν φθορίωση

στον οδοντίατρο και να την συνεχίσουν μέχρι και τα 17 τους χρόνια, που ολοκληρώνεται η ανατομή των μόνιμων δοντιών.

 

4)      Χρήσιμες Συμβουλές

α) Σωστή μέτρηση της πίεσης (με χειρονακτικό πιεσόμετρο)

·         Πρίν από τη μέτρηση της πίεσης θα πρέπει να ξεκουράζεστε για τουλάχιστον 5 λεπτά.

·         Οι μετρήσεις γίνονται σε καθιστή θέση εκτός αν ο γιατρός σας ζητήσει μετρήσεις και σε άλλη θέση.

·         Το χέρι πρέπει να βρίσκεται σε σχεδόν οριζόντια θέση και ο βραχίονας να  υποστηρίζεται στο ύψος της καρδιάς π.χ. καλά ακουμπισμένο πάνω στο τραπέζι.

·         Δύο μετρήσεις κάθε φορά με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτών είναι συνήθως αρκετέ. Αν οι μετρήσεις αυτές παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά (πάνω από 1ο χιλιοστά) τότε είναι σκόπιμο να κάνετε και τρίτη μέτρηση. Οι τελευταίες μετρήσεις είναι πιο ‘’πραγματικές’’.

·         Η περιχειρίδα τοποθετείται ώστε να εφαρμόζει καλά κατευθείαν πάνω στο βραχίονα και όχι πάνω από το μανίκι. Αν το μανίκι είναι σφιχτό θα πρέπει  να το βγάζετε.

·         Το κέντρο του αεροθαλάμου (σημάδι) να βρίσκεται περίπου πάνω από το σημείο που ψηλαφείτε την αρτηρία.

·         Φοράτε τα ακουστικά και τοποθετείτε την άκρη τους στο σημείο που ψηλαφείτε την αρτηρία.

·         Φουσκώνετε το πιεσόμετρο μέχρι το 200-220. Ξεφουσκώνετε αργά (περίπου 10 χιλιοστά κάθε 5 δευτερόλεπτα).

·         Το σημείο που ακούτε τον πρώτο σαφή ρυθμικό ήχο είναι η μεγάλη πίεση (συστολική)  και το σημείο που ο ρυθμικός ήχος εξαφανίζεται είναι η μικρή πίεση (διαστολική).

·         Η πίεση πρέπει να καταγράφεται σε χιλιοστά π.χ. μεγάλη πίεση 160 και όχι 16. Το πιεσόμετρο σας έχει ένδειξη (γραμμές) για κάθε 2 χιλιοστά πίεσης π.χ. 100, 102, 104, 106 κ.λ.π.. Η πίεση δεν πρέπει να στρογγυλεύεται όπως π.χ. 160/100 αλλά να καταγράφεται στο τελικό ζυγό ψηφία π.χ. 162/98.