Skip to contentSkip to left sidebar Skip to footer

Λειτουργική Ενοποίηση υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων

Λειτουργική Ενοποίηση υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων (υποδομές ΤΠΕ και εφαρμογές) και δεδομένων του Δήμου Ορεστιάδας για την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης»

 

1. Σκοπός – στόχοι – κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας του Έργου
Με τον Ν3852/2010 (ΦΕΚΑ/87/7.06.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» επιχειρείται ο συνολικός επανασχεδιασμός των επιπέδων διακυβέρνησης, σε μια Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Μια Νέα Αρχιτεκτονική, η οποία:

κινείται εντός του πλαισίου που ορίζει το Σύνταγμα: επιτελικό κράτος με αποκεντρωμένα όργανα εξοπλισμένα με αποφασιστικές αρμοδιότητες και δύο λειτουργικούς βαθμούς αυτοδιοίκησης, ικανούς να ανταποκριθούν στις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη δημοκρατική συμμετοχή με την αποτελεσματική διευθέτηση των τοπικών υποθέσεων και την εξυπηρέτηση του πολίτη,
·         αφήνει πίσω τον παραδοσιακό συγκεντρωτισμό, αποκεντρώνει τη διοίκηση και της προσδίδει χαρακτηριστικά όπως ευελιξία, αποτελεσματικότητα, αξιοποίηση τοπικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων που συναντώνται σε όλα τα προηγμένα κράτη. Εκτός από αναπτυξιακό εφαλτήριο, η Νέα Αρχιτεκτονική αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα δημοσιονομικά μεγέθη, μέσω της αύξησης της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ και του κράτους γενικότερα, όπως επίσης να συμβάλλει θετικά στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τον περιορισμό φαινόμενων αδιαφάνειας και αθέμιτου ανταγωνισμού.

·         οργανώνει την άσκηση της εξουσίας με όρους διεύρυνσης της συμμετοχής του πολίτη και εμβάθυνσης της δημοκρατίας, αλλά και ανάδειξης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και του εθελοντισμού,

αξιοποιεί νέα εργαλεία και τις νέες μεθόδους της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της αυτόματης εξυπηρέτησης, με διαδραστικές υπηρεσίες,
γίνεται το θεσμικό «κλειδί» για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, προσανατολίζοντας τις κρατικές δομές και λειτουργίες στις ανάγκες της πράσινης ανάπτυξης,
ενσωματώνει τις αρχές της διαφάνειας, της ανοιχτής διακυβέρνησης, της αξιολόγησης και της λογοδοσίας στη διοικητική λειτουργία αλλά και της αξιοκρατίας στην πρόσληψη του προσωπικού, που απαλλάσσει πλέον την τοπική αυτοδιοίκηση από μια διαρκή κριτική.
Η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων των φορολογούμενων πολιτών μέσω του περιορισμού του αριθμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων και στην εξορθολογισμένη διαχείριση. Ταυτόχρονα, το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Νέας Αρχιτεκτονικής είναι η αναπτυξιακή της προοπτική. Η συγκρότηση και λειτουργική αυτοδυναμία των νέων ΟΤΑ τους καθιστά ικανούς να διευκολύνουν, να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν την ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών, να καταστούν, δηλαδή, βασικός συντελεστής της τοπικής ανάπτυξης. Θα πρόκειται για μια ανάπτυξη νέου τύπου που τα κύρια χαρακτηριστικά της θα βασίζονται στην αξιοποίηση των τοπικών και περιφερειακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στο σεβασμό στο περιβάλλον και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» στόχο έχει να προσδώσει στη χώρα μια σταθερή και σύγχρονη διοικητική και αυτοδιοικητική δομή μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθεί σε λειτουργία την 1/1/2011

Ειδικότερα με την Νέα Αρχιτεκτονική:

–          Επαναθεμελιώνεται η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση σε λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους, 325 Δήμοι  από 1034 Δήμους και Κοινότητες

–          Ανασυγκροτείται ο β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες και συγκεκριμένα σε 13 Περιφέρειες (με κατάργηση των 54 Νομαρχιών) και αναδιαρθρώνεται ριζικά ως προς την εσωτερική του οργάνωση.

–          Θεμελιώνεται η αποκεντρωμένη Διοίκηση συγκεκριμένα στην θέση των 13 Διοικητικών Περιφερειών συγκροτούνται 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτη αποτελεί και βασική συνιστώσα του Ν. 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη−μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αναφορικά τόσο με τις δημοσιονομικές όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ.

Η νέα αρχιτεκτονική επιφέρει αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και αποκεντρωμένη διοίκηση τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και επιχειρησιακής λειτουργίας όσο και στο επίπεδο των υποδομών πληροφορικής.

Για την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» την 1-01-2011 απαιτείται η προσαρμογή των υφιστάμενων υποδομών πληροφορικής στην νέα αρχιτεκτονική ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της νέας οργανωτικής δομής της  Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων τους καθώς και την ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών, από την έναρξη εφαρμογής την 1-01-2011.

Σύμφωνα, με τη διάταξη του άρθρου 95 του Ν. 3852/2010, η άσκηση του μεγαλύτερου μέρους των αρμοδιοτήτων των νέων Δήμων θα αρχίσει από 1-1-2011. Από την ίδια δε ημερομηνία, επέρχεται η κατάργηση των συγχωνευομένων υφιστάμενων Δήμων και Κοινοτήτων.

Η σκοπιμότητα υλοποίησης του Έργου έγκειται στο γεγονός ότι η μετάβαση από τους παλαιούς Δήμους στους νέους και η άσκηση των αρμοδιοτήτων των τελευταίων κρίνεται εξαιρετικά δυσχερής, εάν δεν προηγηθεί η λειτουργική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των καταργούμενων Δήμων και η μετάπτωση των περιεχόμενων σε αυτά δεδομένων σε ένα ενοποιημένο σύστημα.

Ειδικότερα, η άσκηση των αρμοδιοτήτων των Δήμων, η εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και η εξάσκηση των δικαιωμάτων τους, κυρίως οικονομικής φύσεως, π.χ η μισθοδοσία των υπαλλήλων, βεβαίωση και είσπραξη οφειλών και αντίστοιχα υποχρεώσεων και η εξυπηρέτηση των δημοτών με την έκδοση πιστοποιητικών δημοτολογίου κ.λπ, δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό την μορφή αθροίσματος των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων καθόσον τούτο πέραν των σημαντικών δυσκολιών που συνεπαγόταν, θα σήμαινε ότι οι υφιστάμενοι και οι από 1-1-2011 καταργούμενοι Δήμοι, θα λειτουργούσαν ως de facto αυτοτελή Δημοτικά Διαμερίσματα.

Στόχος του Έργου είναι η προσαρμογή και ενοποίηση των Πληροφοριακών Συστημάτων και τοπικών εφαρμογών του Δήμου ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ώστε η νέα Δημοτική Αρχή να καταστεί άμεσα λειτουργική και αποτελεσματική στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, την 1-01-2011. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 ο νέος Δήμος ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ αποτελείται από τους Δήμους ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ – ΒΥΣΣΑΣ – ΚΥΠΡΙΝΟΥ – ΤΡΙΓΩΝΟΥμε έδρα το Δήμο ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ

2. Αντικείμενο Έργου
Το Έργο αφορά την υλοποίηση των Υποέργων:

Υποέργο: 1 “Ενοποίηση υφιστάμενων εφαρμογών  Δήμου ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ”  και

Υποέργο: 2 “Προμήθεια υποστηρικτικού Εξοπλισμού και τυποποιημένου Λογισμικού Δήμου ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ“

του Έργου “Λειτουργική Ενοποίηση υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων (υποδομές ΤΠΕ και εφαρμογές) και δεδομένων του Δήμου ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ για την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης»”

Αντικείμενο του Έργου  είναι:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 “Ενοποίηση υφιστάμενων εφαρμογών  Δήμου ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ”

1.        Η εξειδίκευση των απαιτήσεων και η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης

2.       Η προετοιμασία της μετάπτωσης δεδομένων από τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές λογισμικού των OTA που καταργούνται, στο αντίστοιχο κατά περίπτωση πληροφοριακό σύστημα της έδρας του Καλλικράτειου Δήμου και η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες λειτουργίας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενέργειας ο ανάδοχος υποχρεούται να αναπτύξει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για την μετάπτωση (για κάθε επιμέρους εφαρμογή των συγχωνευόμενων Δήμων).

3.       Η αναδιάταξη της υφιστάμενης υποδομής, η αναδιάταξη της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού πληροφορικής και λογισμικού στο νέο Δήμο ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ, προκειμένου να καταστεί λειτουργική η χρήση των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών λογισμικού από το σύνολο των χρηστών που απαιτείται να το αξιοποιούν (όπως αυτό θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της Φάσης Εξειδίκευσης Απαιτήσεων).

4.      Η λειτουργική αναπροσαρμογή των εφαρμογών λογισμικού της έδρας του Καλλικράτειου Δήμου μέσω της αναδιάταξης και προσαρμογής των λειτουργιών τους ή/και της μεταφοράς  αναδιαμόρφωσης κρίσιμων εφαρμογών των Καποδιστριακών Δήμων που συγχωνεύονται και δεν μπορούν να υποστηριχτούν από τα πληροφοριακά συστήματα της έδρας του Καλλικράτειου Δήμου.

5.       Η μετάπτωση δεδομένων από τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές λογισμικού των Δήμων που καταργούνται στο πληροφοριακό σύστημα της έδρας του Καλλικράτειου Δήμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο (2) φάσεις.

6.      Η αυτοματοποιημένη διαδικτυακή αποστολή επιλεγμένων στοιχείων από τις κρίσιμες εφαρμογές της οικονομικής διαχείρισης και της μισθοδοσίας προς ειδική διαδικτυακή διεπαφή (web service) κεντρικού πληροφοριακού συστήματος στο ΥΠΕΣΑΗΔ.

7.       Η δημιουργία αυτοματοποιημένης διαδικασίας για την εξαγωγή, με συγκεκριμένο τρόπο και μορφοποίηση, των δεδομένων όλων των εφαρμογών

8.      Η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της παραγωγικής λειτουργίας στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο υπηρεσίες εκπαίδευσης χρηστών, υπηρεσίες τηλεφωνικής, απομακρυσμένης και επιτόπιας (on site) υποστήριξης.

Οι ανωτέρω υπηρεσίες αφορούν στις υφιστάμενες εφαρμογές λογισμικού του Καλλικράτειου Δήμου που ομαδοποιούνται στις εξής Λειτουργικές Περιοχές:

1.        Διοικητικής Υποστήριξης (Ενδεικτικά περιλαμβάνουν εφαρμογές για: Μισθοδοσία και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και Διαχείριση Εγγράφων, Αποφάσεις Δ.Σ),

2.       Μητρώων (Ενδεικτικά περιλαμβάνουν εφαρμογές για : Δημοτολόγιο, Μητρώο Αρρένων,  Εκλογικοί Κατάλογοι, Ληξιαρχείο),

3.       Οικονομικής Διαχείρισης (Ενδεικτικά περιλαμβάνουν εφαρμογές για: Γενική/Αναλυτική Λογιστική, Λογιστική ΟΤΑ, Διαχείριση Αποθηκών, Διαχείριση Παγίων, Διαχείριση Χρεογράφων και Διαχείριση Έργων, Διαχείριση Προμηθειών),

4.      Διαχείρισης Εσόδων (Ενδεικτικά περιλαμβάνουν εφαρμογές για : ΤΑΠ, ΚΟΚ, Ύδρευση / Αποχέτευση, Φόρος παρεπιδημούντων, Εισφορά Γης σε Χρήμα, Άδειες Καταστημάτων, Κοιμητήρια, Βοσκή / άρδευση, Διαχείριση Κοινοχρήστων χώρων, Διαχείριση Διαφημίσεων, Διαχείριση ακίνητης περιουσίας  ΟΤΑ [μισθώματα], Διαχείριση Λαϊκών Αγορών , Διαχείριση Τραπεζοκαθισμάτων, Σφαγεία).

Σημειώνεται ότι, oι εφαρμογές ανά Λειτουργική Περιοχή που θα τεθούν σε λειτουργία στο Νέο Καλλικράτειο Δήμο θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της φάσης εξειδίκευσης απαιτήσεων και καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και θα εγκριθούν από την Αναθέτουσα Αρχή και την αρμόδια ομάδα εργασίας του Φορέα Λειτουργίας λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις/ οδηγίες της ΟΔΕ του Καλλικράτη.

Υποέργο 2 “Προμήθεια υποστηρικτικού Εξοπλισμού και τυποποιημένου Λογισμικού Δήμου ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ“

Η προμήθεια περιορισμένης έκτασης σχετικών προϊόντων εξοπλισμού και έτοιμου λογισμικού, τα οποία κατά βάση θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των διαδικασιών μετάπτωσης δεδομένων, την εγκατάσταση των σχετικών εργαλείων μετάπτωσης που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου και για την διαδικασία της διαρκούς ενημέρωσης του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος που θα λειτουργεί στο ΥΠΕΣΑΗΔ και θα υποδέχεται μέσω διαδικτυακών επαφών σχετικά στοιχεία.